top of page
3-4.png

FÄ°TOTERAPÄ°

“Åžifasız hastalık yoktur; irade eksikliÄŸinden baÅŸka 

DeÄŸersiz bitki yoktur; tanınmamasından baÅŸka“ 

Ä°bn-i Sina 

 

TANIMI 

Fitoterapi; Bitkilerle tedavi demektir.Geleneksel bitkisel tıbbi ürünler ve bitkisel ilaçlarla yapılan bir tıbbi tedavi yöntemidir. 

Fitoterapi; asla bir alternatif tedavi yöntemi deÄŸildir.Bilmsel kanıtlara bu konuda yapılan araÅŸtırmalara ve klinik çalışmalara dayanan en temel tedavi yöntemlerinden biridir. 

TARÄ°HÇESÄ° 

Tıbbi bitkilerin tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.Ä°nsanoÄŸlu geçmiÅŸ zamanlarda içgüdüsel,hayvan davranışlarını gözlemleyerek ve deneme yanılma yoluyla bitkileri kullanma yolunu seçmiÅŸtir.Ä°lerleyen zamanlarda çeÅŸitli bitkileri, hastalıkların tedavisinde kullanmaya baÅŸlamıştır.Bunun sonucu olarak Fitoterapi, yani en geniÅŸ anlamda “bitkilerle yapılan tedavi “ ortaya çıkmÅŸtır. Nesilden nesile aktarılan bu bilgiler etnobotanik dediÄŸimiz halk tababetini oluÅŸturmuÅŸtur. 

Bugün dünyada 7000 ‘den fazla madde ilaç olarak kullanılmaktadır. Bunlardan 400 ‘ü bitki kökenlidir.400 bitkisel ilaçtan 120 tanesi etnobotanik araÅŸtırmalar sonucu belirlenmiÅŸtir. 

Bitkisel tedavi ile ilgili Mısır papirüsleri gibi eski yazıtlarda, Hippocrates, Diascorides ve Ä°bn-i Sina gibi ünlü hekimlerin kitaplarında bilgiler vardır. 

ÖrneÄŸin; Ä°bn-i Sina “El kanun fit tıbb“ kitabında saÄŸaltıcı bitkilerin tanıtımı ve kullanılışına geniÅŸ yer vermiÅŸtir. 

GörüldüÄŸü üzere son derece köklü geçmiÅŸi olan geleneksel bitkisel tedavi anlayışı günümüzde daha da geliÅŸerek yerini “modern rasyonel fitoterapi“ ye bırakmıştır.Artık istenilen etken maddenin ve bu maddenin yoÄŸunluÄŸunun en fazla olduÄŸu bitki türlerinin kültürü yapılarak daha etkili tedaviler yapmak mümkün hale gelmiÅŸtir. Fakat bu durum bazı riskleri de beraberinde getirmiÅŸtir. SaÄŸlık personeli olmayan kiÅŸilerin uygulaması faydadan çok zarar getirecektir. Onun için bitkisel tedavinin fitoterapi alanında uzman hekimlerce yapılması büyük önem arz etmektedir. 

TÜRKÄ°YE’DE FÄ°TOTERAPÄ° 

Türkiye florası tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından çok zengindir.Anadolu bir çok kültür bitkisinin gen merkezidir.Ülkemizde 12000 civarında tohumlu bitki bulunmaktadır. Bunların 3700 tanesi sadece bizim ülkemizde bulunur. Yani endemik bitkilerdir.500 tane tıbbi bitkimiz var.

 

Bitki çeÅŸitliliÄŸi ve tıbbi bitki zenginliÄŸimize raÄŸmen maalesef fitoterapi ülkemizde hak ettiÄŸi yeri bulamamıştır.Avrupa’da en sık kullanılan tamamlayıcı tıp yöntemi fitoterapi iken biz bu konuda çok gerilerdeyiz. 

FÄ°TOTERAPÄ°’DE KULLANILAN BÄ°TKÄ° KISIMLARI VE PREPARATLARI 

Tıbbi bir bitkinin tedavi amacıyla kullanılan ;yaprak, çiçek, kök, kabuk ve meyve gibi kısımları; bu kısımlarından hazırlanan özütler (sulu veye alkollü) veya bu kısımlarının ektraksiyon, distilasyon, sıkma, fraksiyonlama,saflaÅŸtırma,yoÄŸunlaÅŸtırma veya fermentasyon gibi iÅŸlemlere tabi tutulmasıyla fitoterapide kullandığımız ürünler ve preparatlar ortaya çıkmış olur. 

Bunlar; 

Parçalanmış veya toz edilmiÅŸ bitkisel droglar 

Tentürler 

Ekstreler 

Uçucu yaÄŸlar 

Sıkılarak elde edilen usareler 

Ä°ÅŸlenmiÅŸ salgı ürünleridir. 

Kimyasal ilaç yapımında kullanılan bir çok bitki olmasına raÄŸmen yukarıdaki fitoterapide kullanılan bitkisel ürün ve preparatların etkileri tamamıyla farklıdır. 

Her bitkide fotosentez sonucu meydana gelen yüzlerce bileÅŸen bulunmaktadır.Bu bitkiler arasında proteinler, karbonhidratlar,lipitler gibi primer metabolitler besleyici özellikleri ile saÄŸlığımızı desteklerken ;eterli uçucu yaÄŸlar(esanslar), alkaloitler, tanenler gibi sekonder metabolitler olarak adlandırılan bileÅŸenler ise tedavide kullandığımız kısmı oluÅŸturmaktadır. 

BÄ°TKÄ°SEL TEDAVÄ°NÄ°N ÜSTÜNLÜĞܠ

Biyoaktif etken maddeler içeren bitkilerin ya da bu bitki özlerinin kullanılması esasına dayanan fitoterapinin, bitkilerden elde edilen ilaçlarla yapılan tedaviden farkı; bitkinin içerdiÄŸi tek bir etken maddenin deÄŸil, bitki özündeki tüm biyokimyasal içeriÄŸin kullanılmasıdır. 

Bu fark , bitkisel tedavilerin kimyasal ilaçlara göre çok daha az yan etkiye sahip olmasının da temel nedenidir.Buna raÄŸmen bitkisel tedaviler hiçbir yan etkisi olmayan yöntemler deÄŸildir.Onun için fitoterapi alanında uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. 

bottom of page